Over mijzelf

Ineke SteenhuisZo’n 4 kilometer van waar ik nu woon, in Linne, ben ik geboren. Als puber was ik al erg geïnteresseerd in psychologie en spiritualiteit en op mijn 14e gaf ik aan dat ik psycholoog wilde worden. Van dit idee heeft men mij nooit meer af kunnen praten.

 

Na de middelbare school ging ik in Tilburg aan de universiteit psychologie studeren. Men startte in die tijd, rond 1980, met het plaatsen van psychologiestudenten in huisartsenpraktijken. Dit had mijn interesse, met name ook omdat ik erg nieuwsgierig was naar het behandelen van  psychosomatische klachten. Daarnaast ben ik iemand die graag zelfstandig werkt. Ik voldeed mijn stage op het Brabantse platteland bij verschillende huisartsen alwaar ik mensen met psychische en psychosomatische klachten probeerde te helpen. Het was de periode waarin er in Nederland voor het eerst sprake was van psychologen in de “eerste lijn”.
Ik studeerde af in de klinische psychologie en psychotherapie en vond mijn eerste werk in de intramurale gezondheidszorg. In deze jaren  heb ik de (psychotherapie) opleiding tot gedragstherapeut voltooid.
In 1986 trouwde ik met Harm Steenhuis.
In deze periode had ik het erg druk want ik werd moeder van drie dochters. Ik wilde graag veel tijd met mijn kinderen doorbrengen en het combineren van al deze dingen was een hele toer.

 

Eigen praktijk

Eind 90er jaren nam mijn leven een wending. Ik startte met het beoefenen van yoga en voelde steeds meer de behoefte om in mijn werk mijn oorspronkelijke droom te gaan realiseren: het starten van een eigen praktijk. In 1998 werd dit de realiteit en opende ik de praktijk.
In de  jaren die volgden heb ik me verder bekwaamd in kortdurende behandelingen, meestal gedragstherapeutisch georiënteerd.
Daarnaast heb ik veel interesse in het veranderen van al langer bestaande gedragspatronen en heb me bekwaamd in schemagerichte therapie en mentaliseren.
De relatie tussen lichaam en psyche blijft me boeien en ik heb, naast interesse in de reguliere geneeskunde, veel belangstelling voor holistische benaderingen van de mens. (homeopathie, ayurveda).
In mijn praktijk werk ik met energiepsychologie (EFT), een zelfhulpmethode die op een heel rechtstreekse manier effect heeft op je lijf en je psyche.


Mindfulness

Spiritualiteit heeft op allerlei manieren mijn interesse. In 2007 ging ik de opleiding tot mindfulness(meditatie) trainer volgen bij Noud de Haas.

Mindfulness is sindsdien een houding waarmee ik zelf zo veel mogelijk in mijn leven probeer te staan. In mijn praktijk gebruik ik elementen hiervan in de behandelingen.


In mijn praktijk wil ik graag mensen helpen in een ontspannen, huiselijke sfeer, met datgene waar ze in hun leven tegenaan lopen. Ik heb veel opleidingen gedaan en veel gelezen over protocollen. Die zitten in mijn achterhoofd maar zullen in mijn werk nooit het belangrijkste zijn.
Samen met jou op ontdekking mogen gaan naar hoe je leven is gelopen, waar je knelpunten bent tegengekomen en hoe ik je verder kan helpen op jouw pad, dat kun je van mij verwachten.

 

Opleidingen:

Universitair: doctoraal klinische psychologie & psychotherapie
Post doctoraal: opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog BIG
opleiding tot gedragstherapeut VGCt
opleiding tot eerstelijnspsycholoog NIP
opleiding tot mindfulness trainer
opleiding tot IBSR therapeut (The Work)

 

Lidmaatschappen:

Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE)
Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve psychologie (VGCt)
Vereniging voor Mindfulness (VVM)